Από τα επτά professions που υπάρχουν στο ΑΙΟΝ, τα έξι κατασκευαστικά επαγγέλματα (crafting professions) είναι αυτά που έχουν χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού χάρη σε αυτά ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει χρήματα, φήμη, καλύτερο εξοπλισμό -ή απλά να ικανοποιήσει τις... δημιουργικές του ανησυχίες!
Δεν υπάρχει κάποιο επάγγελμα που να
είναι ακατάλληλο ή περισσότερο κατάλληλο για κάποια κλάση –όλες οι κλάσεις
είναι το ίδιο ικανές σε όλα τα επαγγέλματα. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες επιλογές
που είναι πιο φρόνιμες από κάποιες άλλες. Για παράδειγμα, ένας Μάγος (Mage) έχει ανάγκη για μεγάλα αποθέματα Mana Potions ώστε να μην ξεμένει στη μέση
της μάχης. Έτσι μία καλή επιλογή επαγγέλματος γι’ αυτόν θα ήταν να ειδικευτεί
στην παρασκευή potions κι επομένως το Alchemy δείχνει να αποτελεί την καλύτερη
πρώτη επιλογή του.
- Hint: υπάρχει κι ένα όγδοο επάγγελμα, το Morphing, που είναι αρκετά... διαφορετικό από τα υπόλοιπα και γι' αυτό θα το περιγράψουμε σε ξεχωριστή ενότητα.
Εκμάθηση και 'leveling' στο Crafting
Σε αντίθεση με το επάγγελμα της συλλογής πρώτων υλών (Gathering profession) για να μυηθούμε σε κάποιο κατασκευαστικό επάγγελμα θα πρέπει να μιλήσουμε με τον αντίστοιχο δάσκαλο (expert). Το αντίτιμο για το πρώτο επίπεδο εκμάθησης είναι 3.738 Kinah, και η πρόοδος μας σε αυτό (profession skill level) μπορεί να φτάσει μέχρι το level 99. Μετά θα πρέπει να τον πληρώσουμε ώστε να μυηθούμε στο επόμενο επίπεδο μάθησης (Greater) κοκ -όπως γίνεται και με το gathering profession εξάλλου.
Προκειμένου να ανεβάσουμε το επίπεδο του επαγγέλματος μας (profession skill level) υπάρχουν δύο τρόποι:
(α) η ανάληψη και εκπλήρωση ειδικών quests που ονομάζονται Work Orders , και
(β) η κατασκευή νέων αντικειμένων βάση συνταγής (recipe). Ας δούμε το καθένα χωριστά.
α. Work Orders
Αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από το αντίστοιχο των quests αλλά για τα επαγγέλματα.
- Hint: Θυμηθείτε: Work Orders = profession quests ! Έτσι μπορούμε να τα παρακολουθούμε από το παράθυρο των quests (J).
Η διαδικασία εδώ είναι λίγο διαφορετική από το 'κανονικό' crafting (δες παρακάτω) και συνοψίζεται στα εξής βήματα:
1. Προετοιμασία (Work Order)
Η συνταγή (recipe/design) μας δίνεται 'έτοιμη' (δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουμε δεξί κλικ σε κάποιο πάπυρο για να την μάθουμε) από τον quest giver, που δεν είναι άλλος από τον profession expert (trainer). Κάποια από τα απαραίτητα υλικά (materials) μας τα δίνει ο quest giver και τα υπόλοιπα (συνήθως reagents) τα αγοράζουμε από το profession store (vendor NPC).
- Hint: κάθε 10 levels (10p) που ανεβάζουμε το crafting skill, 'ξεκλειδώνεται' και μία καινούργια συνταγή (recipe/design) κι επομένως ένα νέο Work Order !
- Hint: υπάρχει ένας 'μνημονικός κανόνας' ή μαθηματική φόρμουλα αν θέλετε, ώστε να υπολογίζουμε τον αριθμό των υλικών (reagents) που πρέπει να αγοράσουμε ώστε να εκπληρώσουμε με ασφάλεια το Work Order μας! Ο κανόνας αυτός λέει:
1. κοιτάζουμε πόσα τελικά προϊόντα (finished products) χρειάζεται να φτιάξουμε για το συγκεκριμένο Work Order (WO). Αυτός ο αριθμός μεγαλώνει όσο αναλαμβάνουμε μεγαλύτερης δυσκολίας WO: για 10p WO απαιτούνται 6 finished products, για 20p WO χρειάζονται 8, κοκ.2. υπολογίζοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε 6 φορές το ίδιο WO για να ανεβεί το crafting skill level μας κατά 10p (ώστε να ξεκλειδώσουμε το επόμενο WO), προσθέτουμε άλλη μία φορά για να καλύψουμε τις τυχόν αποτυχημένες προσπάθειες (failed attempts) και βρίσκουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε 7 φορές το ίδιο WO3. πολλαπλασιάζουμε: 6 finished products X 7 WO = 42 υλικά (materials) πρέπει να αγοράσουμε από τον vendor !
{πηγή: KFGuides }
2. Παραγωγή (Work Order)
Η διαδικασία της παραγωγής είναι ακριβώς ίδια με το 'κανονικό' crafting (δες το (2) παρακάτω).
3. Τελικό προϊόν (Work Order)
Όταν τελειώσουμε δε με κάποιο WO μιλάμε στον profession expert/quest giver ώστε να πάρουμε το reward το οποίο, όπως μπορούμε να δούμε στο παράθυρο των Work Orders (κουμπί (J), τρίτη καρτέλα), θα είναι κάποιο τυχαίο αντικείμενο. Κατά κανόνα αυτό θα είναι ένα υλικό από αυτά που θα χρειαστούμε για τις επόμενες work orders που θα πάρουμε, π.χ. κάποιος reagent. Μερικές φορές πάλι, αναλόγως με το level του επαγγέλματός μας, μπορεί να πάρουμε κάποιο crafted αντικείμενο πολύ καλής ποιότητας! Η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στη φάση αυτή. Στη συνέχεια ξαναμιλάμε στον NPC αυτόν για να πάρουμε το επόμενο WO, κοκ.
- Hint: Αν ακολουθήσετε την παραπάνω συμβουλή (τον 'μνημονικό κανόνα') και προ-αγοράσετε τα υλικά που θα χρειαστείτε για την εκτέλεση 10 work orders σερί, θα περιορίσετε τα... δρομολόγια σας μέσα στο crafting workshop μεταξύ του profession expert και του workbench!
β. Crafting βάση συνταγής
Ο... κανονικός τρόπος άσκησης του επαγγέλματος, είναι επίσης μία διαδικασία τριών βημάτων:
1. Προετοιμασία
Συνίσταται στη συγκέντρωση των απαραίτητων πρώτων υλών (materials) αλλά και της συνταγής
(design ή recipe) του αντικειμένου που θέλουμε να φτιάξουμε.
Τις αναγκαίες πρώτες ύλες (materials) τις
βρίσκουμε:
- με Gathering (δες αντίστοιχο επάγγελμα)
- συλλέγοντας τες από τα πτώματα των τεράτων που σκοτώνουμε (loot). Έχετε υπόψη ότι τα πιο σπάνια υλικά βρίσκονται στην Άβυσσο!
- πολλά από τα απαραίτητα υλικά θα είμαστε σε θέση να τα παρασκευάζουμε μόνοι μας όταν αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία στο αντίστοιχο επάγγελμα. Δείτε μία λίστα αυτών των υλικών εδώ.
- τέλος, αγοράζοντάς τες από τους ειδικούς πωλητές (material vendor NPCs, π.χ. Alchemy Store) που βρίσκονται κατά κανόνα στην περιοχή όπου βρίσκονται και οι εκπαιδευτές του κάθε επαγγέλματος, δηλ. στα Artisan’s Hall στο Sanctum (για τους Elyos) και στο Temple of Artisans στο Pandemonium (για τους Asmodians). Βασικά οι προμηθευτές αυτοί δεν έχουν όλα όσα θα χρειαστούμε αλλά μόνον τα διάφορα reagents, κι έτσι αναγκαστικά θα καταφύγουμε στις υπόλοιπες μεθόδους.
Οι συνταγές (designs ή recipes) βρίσκονται είτε ως random drops (δες (2) παραπάνω),
είτε αγοράζοντες τες από τους αντίστοιχους vendors (όπως στο (3)). Κάποιες πολύτιμες συνταγές ακούγεται ότι αποτελούν ανταμοιβές κάποιων quests (rewards). Όταν αποκτήσουμε τη συνταγή (έχει τη μορφή scroll στο inventory μας) κάνουμε δεξί κλικ πάνω της για να την 'μάθουμε'. Αυτό γίνεται μία φορά για κάθε recipe και μετά αυτή προστίθεται στο λίστα των γνωστών συνταγών (στο παράθυρο που εμφανίζεται όταν κάνουμε δεξί κλικ στο crafting workbench).
2. Παραγωγή
Κάνοντας δεξί κλικ στον κατάλληλο ‘πάγκο εργασίας’ (workbench) ξεκινάμε την παρασκευή του αντικειμένου , π.χ. στο Alchemy workbench δημιουργούνται τα διάφορα potions. Οι πάγκοι εργασίας βρίσκονται στα αντίστοιχα εργαστήρια (6 πάγκοι σε κάθε εργαστήριο), στις πρωτεύουσες των δύο φυλών, στις περιοχές (districts) Temple of Artisans & Artisan’s Hall.
- Hint: Αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνο ένα αντικείμενο κάνουμε κλικ στο κουμπί Craft ενώ αν θέλουμε να φτιάξουμε το μέγιστο αριθμό αντικειμένων που μας επιτρέπουν τα υλικά που έχουμε στα χέρια μας (όπως είναι το ζητούμενο για τα Work Orders) κάνουμε κλικ στο Craft All.
3. Τελικό προϊόν
Aν είμαστε καλοί σ’ αυτό που κάνουμε θα πάρουμε τελικά
αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε (product). Υπάρχει κι ένα ποσοστό αποτυχίας, το οποίο όμως
μειώνεται όσο μικρότερη είναι η διαφορά του level της ικανότητάς μας στο επάγγελμα αυτό από το level του αντικειμένου που
προσπαθούμε να κατασκευάσουμε.
- Hint: αν το crafting skill level μας είναι ίδιο με αυτό της συνταγής, υπάρχει 33% πιθανότητα αποτυχίας. Αν είναι 3 πόντους μεγαλύτερο από αυτό της συνταγής, το ποσοστό αποτυχίας είναι περίπου 15%. Αν το skill μας είναι μεταξύ 5 και 10 πόντους πάνω από το level της συνταγής υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό αποτυχίας, ενώ για διαφορά πάνω από 10 πόντους είναι σχεδόν αδύνατον να αποτύχουμε. Στην περίπτωση αυτή το χρώμα της συνταγής γίνεται γκρι.
{πηγή: KFGuides }
Λίστα κατασκευαστικών επαγγελμάτων
Τα κατασκευαστικά επαγγέλματα (crafting professions) επιγραμματικά είναι τα εξής:
- Weapon Smithing – Daggers, Swords, Maces, Greatswords, and Polearms
- Armor Smithing
– Plate Armors, Chain Armors, and Shields
- Handcrafting
– Bows, Staves, Rings, Earrings, Necklaces, and Hats
- Alchemy –
Spellbooks, Orbs, and Potions
- Sewing – Leather
Armors, Cloth Armors, Belts
- Cooking – Food
- Morphing - δημιουργία άλλων πρώτων υλών (crafting mats) !
Κάντε κλικ στο επάγγελμα που σας ενδιαφέρει για να μάθετε περισσότερα.
Tool: Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να βρίσκετε τις συνταγές κάθε επαγγέλματος και τα υλικά που απαιτούνται για την εκτέλεση τους βρίσκεται εδώ !
Για να πάρετε μία γεύση όσον αφορά τη σχέση κόστους (σε Kinah & χρόνο) – κέρδους ώστε να αποφασίσετε αν αξίζει να ασχοληθείτε με το crafting, κοιτάξτε τα δύο ακόλουθα παραδείγματα.