Sunday
05 Jan 2025
9:46 PM
Login form
Search
Site friends
  • Create your own site
  • Statistics

    Total online: 2
    Guests: 2
    Users: 0

    Welcome

    PvE / Quests & Instances

    Ταυτότητα του PvE

    • min level required: 1
    • τοποθεσία διεξαγωγής: σε όλα τα μήκη και πλάτη της Άτρεια!
    • solo/group battle: solo & group
    • κέρδος: XP, Kinah, items
    • ζημία: XP

    Το ΡνΕ (Player versus Environment) αναφέρεται στο κομμάτι του παιχνιδιού όπου ο παίκτης αγωνίζεται εναντίον των τεράτων (mobs) που ελέγχονται από τον υπολογιστή, σε αντίθεση με το ΡνΡ όπου οι αντίπαλοι ελέγχονται από άλλους παίκτες.

     

    Τυπικά, μία ΡνΕ αναμέτρηση ξεκινά με τον παίκτη να επιλέγει έναν εχθρό (mob) και να του επιτίθεται. Πολλές φορές όμως η μάχη ξεκινάει με… πρωτοβουλία του τέρατος: αν στο mini-map το mob εμφανίζεται με κόκκινη κουκίδα και βρεθείτε μέσα στον ‘κύκλο εντοπισμού’ του (agro radius) τότε θα σας επιτεθεί πρώτο αυτό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμάστε αυτό καθώς είναι πολύ εύκολο –και ιδιαίτερα εκνευριστικό!- να προκαλέσετε το ενδιαφέρον περισσότερων του ενός mob! Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, υπάρχουν δύο εκβάσεις: είτε είστε γοργοπόδαροι και γοργόπτεροι (!) και προλαβαίνετε να την κάνετε όπως-όπως, είτε υποκύπτετε στην ανωτερότητά τους και... διαβάζετε τα περαιτέρω στο κομμάτι για το Death Penalty !

     

    Στη διάρκεια του παιχνιδιού θα εμπλακείτε πάμπολλες φορές σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Μεταξύ των level 1-9 είναι μάλιστα το μόνο είδος μάχης που θα δίνετε, καθώς οι PvP μάχες είναι δυνατές μόνο μετά το 25ο επίπεδο οπότε αποκτάτε τη δυνατότητα εισόδου στην Άβυσσο –την ΡνΡ αρένα του παιχνιδιού. Αλλά ακόμα και τότε, το ΡνΕ δεν τελειώνει, αφού η Άβυσσος είναι γεμάτη –μεταξύ άλλων- και με τους μισητούς Balaur, τους αρχέγονους εχθρούς της φυλής των ανθρώπων. Έτσι είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε τα μικρά μυστικά του ΡνΕ ώστε να επιβιώσετε και να ανεβείτε level γρήγορα.

    • Hint: Τα παραπάνω δεν είναι 100% ακριβή, αφού υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις! Έτσι, η πρώτη PvP μάχη είναι με τη μορφή Μονομαχίας (Duel) και είναι δυνατή από το level 1 ακόμα, ενώ 'μαζικό' ΡνΡ θα γευτείτε από το level 19 όταν θα αναλάβετε το πρώτο Spy Quest (ή αλλιώς infiltration quest).  

     

    Μικρά μυστικά του ΡνΕ !

    1. Μελετήστε τον αντίπαλό σας προτού επιτεθείτε! Επιλέξτε τον και κοιτάξτε το εικονίδιο της κατάστασης του: δείτε το level του, το επίπεδο δυσκολίας του, τα ειδικά skills που μπορεί να έχει, καθώς και το ‘βαθμό’ του! Παρατηρήστε τις παρακάτω εικόνες: ο αριθμός των λευκών κουκίδων (dots) δείχνει το... αξίωμα ή διαβάθμιση του εχθρού (mob rank), ενώ το σχήμα της γραμμής υγείας του (health bar) υποδηλώνει τον αριθμό παικτών που προτείνεται από το παιχνίδι για την αντιμετώπισή του:


    Regular class mob  

       Χαμηλής διαβάθμισης mob (2-dots), τέρας μετρίου επιπέδου δυσκολίας.
       Μπορεί να αντιμετωπιστεί και solo.



    Elite class mob

       Υψηλής διαβάθμισης mob (4-dots), τέρας επιπέδου Elite:
       προτείνεται 1 group (max 6 παίκτες)




    Hero class mob

       Υψηλής διαβάθμισης mob (4-dots), τέρας επιπέδου Hero:
       προτείνεται 1-2 groups (max 12 παίκτες)




    Legendary class mob 

       Υψηλής διαβάθμισης mob (4-dots), τέρας επιπέδου Legendary:
       προτείνεται 1 Alliance = 2-4 parties (max 24 παίκτες)



    • Hint: Η διαβάθμιση (rank) των mobs γίνεται με βάση την ακόλουθη κλίμακα, ανάλογα με τον αριθμό των dots τους (1-6):
    Novice » Disciplined » Seasoned » Expert » Veteran » Master

    {πηγή: Power wiki}


    • Hint: Επιλογή εχθρού: (μονό) κλικ ή (Tab) [επιλογή πλησιέστερου]
      Επίθεση: (C) [απλή επίθεση] ή συντόμευση κάποιου skill
    • Hint: Αρκετές φορές θα τύχει να επιτεθείτε σε τέρας που ήδη έχει 'κλειδωθεί' από άλλο παίκτη. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς απαγορεύουν να 'κλέβουμε' το ΧΡ που συνοδεύει το σκότωμα ενός 'ξένου' τέρατος: αυτό ονομάζεται "steal kill" και όσοι το κάνουν συστηματικά γιουχάρονται και διαπομπεύονται από όλο το σύμπαν! Πως μπορούμε να ξέρουμε ότι το εν λόγω τέρας ανήκει σε άλλον; Αν ενεργοποιήσουμε στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού να εμφανίζεται το "Target's Target" τότε θα δούμε μία εικόνα σαν την παρακάτω όταν επιλέξουμε το mob αυτό:



    2. Ελέγξτε το περιβάλλον σας: δεν θέλετε να βρεθείτε περικυκλωμένος από άλλα mob!

    3. Επιθεωρείστε την δική σας κατάσταση: υγεία (health points), μάνα (mana points), διαθεσιμότητα των skills σας (recharging).


    Boss Raids (Instances)

    Μία πολύ ειδική μορφή ΡνΕ αποτελούν οι επιδρομές (raids). Είναι διαθέσιμες για ομάδες παικτών (group) επιπέδου (level) 25 και πάνω, συνήθως, καθώς είναι μεγάλης δυσκολίας. Ο στόχος τους είναι η εκστρατεία ενός ικανού αριθμού παικτών (party ή και alliance) στα ενδότερα μίας περιοχής, που συνήθως είναι dungeon, και η εξολόθρευση μεγάλου αριθμού mobs ως το τελικό Boss. Η ανταμοιβή είναι πολύ ΧΡ, λεφτά (Kinah) αλλά και αντικείμενα μεγάλης σπανιότητας και άρα αξίας. Σημειώστε ότι τα raids αυτά είναι το μόνο instanced κομμάτι του παιχνιδιού, δηλαδή στις περιοχές αυτές δεν θα δείτε άλλους παίκτες να τριγυρίζουν και να πολεμούν εκτός αυτών του δικού σας group/alliance. Με την ενσωμάτωση του patch 1.5 προστέθηκαν αρκετά τέτοια instances. Κάθε instance έχει ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να εισέλθετε σε αυτό. Οι πιο κοινές είναι: (α) το επίπεδο (level) του χαρακτήρα σας , (β) ο χρόνος μεταξύ δύο διαδοχικών εισόδων (re-entry time) , (γ) η εκπλήρωση κάποιου quest ή άλλης συνθήκης (attunement).

    • Hint: Για να δείτε αν ο χαρακτήρας σας έχει τη δυνατότητα να μπει σε κάποιο instance εισάγετε (στο chat window) την εντολή \checkentry. Αν είστε μέλος ενός group και θέλετε να ελέγξετε την ίδια συνθήκη για όλα τα μέλη του, δώστε την εντολή \checkgroupentry.

    Αν σκοτωθείτε στη διάρκεια ενός boss raid και δεν υπάρχει η δυνατότητα να σας επαναφέρουν οι σύντροφοί σας (resurrect), αν κάνετε χρήση της επαναφοράς στο binding obelisk σας θέτετε εαυτόν εκτός instance. Θα πρέπει να περιμένετε να λήξει το re-entry time προτού ξαναμπείτε. Σημειώστε ότι τα personal kisks δεν λειτουργούν μέσα στα instances



    Questing

    Το 90% του ΡνΕ -τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν τα Boss Raids (δες παραπάνω)- προέρχεται, ή προκαλείται αν θέλετε, από τη θεματολογία των διάφορων quests του ΑΙΟΝ. Είναι ένας έξυπνος (;) τρόπος να υποχρεώσεις τον παίκτη να κάνει farming (=σκοτώνω τέρατα για να παίρνω XP & αντικείμενα  και να κάνω level up) χωρίς να νοιώθει ότι το κάνει! Έτσι, μολονότι το παιχνίδι ΔΕΝ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ το farming per se, ανταμοίβει πολύ πιο πλουσιοπάροχα τον παίκτη (σε ΧΡ αλλά και σε Kinah) που θα ασχοληθεί εκτενώς με τα μυριάδες, κυριολεκτικά, quests του παρά αν έκανε το farming αυτοσκοπό.


    Τα quests είναι δύο ειδών: τα κανονικά (Normal, κάποια εκ των οποίων είναι και επαναλαμβανόμενα: repeatable) και αυτά που προωθούν την ιστορία του παιχνιδιού και ονομάζονται Campaign Quests.

    • Hint: και τα Work Orders (βλ. Crafting) είναι είδος quest, οπότε όλα μαζί μπορείτε να τα ελέγχετε ανά πάσα στιγμή από το παράθυρο των quests [πατήστε (J)]
    Σε κάθε περιοχή υπάρχουν διάφοροι NPCs οι οποίοι αναλόγως με το level σας -και μερικές φορές με το αν έχετε εκπληρώσει κάποιο άλλο, προαπαιτούμενο quest- θα έχουν μία νέα αποστολή να σας αναθέσουν. Αν πάνω από το κεφάλι του 'quest giver' υπάρχει ένα γαλάζιο βέλος τότε θα σας δώσει ένα Normal quest, ενώ αν το βέλος είναι κίτρινο πρόκειται για Campaign Quest.
    • Hint: τα normal quests είναι προαιρετικά ενώ τα Campaign quests πρέπει να τα ολοκληρώσετε αλλιώς το παιχνίδι δεν θα σας αφήσει να εξελιχθείτε! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα -campaign quests- "Ascension" (με την ολοκλήρωση του οποίου γίνεστε Daeva) και το "Abyss General Knowledge" (το οποίο σας ανταμοίβει με το ελευθέρας για την Άβυσσο!). Και τα δύο είδη προσφέρουν άπλετο ΧΡ, με τα campaign quests να δίνουν το περισσότερο -φυσικά!

    Pathfinding

    Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που προσφέρει το παιχνίδι στην διεκπεραίωση των quests είναι η δυνατότητα εύρεσης των σημείων ενδιαφέροντος (POI = points of interest). Το εργαλείο αυτό ονομάζεται "pathfinding" και λειτουργεί ως εξής:

    1. ας υποθέσουμε ότι ψάχνουμε να βρούμε κάποιον χαρακτήρα (NPC), π.χ. κάποιον quest giver για να εισπράξουμε το reward. Γνωρίζοντας το όνομά του, έστω Kalios, δίνουμε την εξής εντολή [πατώντας (Enter)]:
    /pathfinding Kalios
    Πατώντας (Enter) ξανά, το παιχνίδι μας απαντά με τις συντεταγμένες (Χ,Υ,Ζ) του NPC αυτού. Επιπλέον σημειώνει τη θέση του στον 'διαφανή' χάρτη μας (Ν) με ένα μωβ "χ" και εμφανίζει στο mini-map ένα μωβ βελάκι που δείχνει προς την κατεύθυνσή του.
    • Hint: αν ο NPC βρίσκεται σε άλλη περιοχή (region ή zone) τότε ΔΕΝ θα εμφανιστούν οι δύο τελευταίες ενδείξεις (με το μωβ χρώμα)!

    2. Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσουμε τη δική μας θέση, ώστε να ξέρουμε προς τα που πρέπει να κινηθούμε. Δίνουμε την εντολή:
    /location
    ή απλά
    /loc
    και το παιχνίδι μας απαντά με ένα νέο σετ συντεταγμένων (Χ,Υ,Ζ) που είναι η δική μας θέση! Σημειώστε ότι το pathfinding έχει κι άλλες χρήσης καθώς και άλλους τρόπους ενεργοποίησης. Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω link.

    {πηγή: PowerWiki }


    Λίστα με τα διάφορα quests του παιχνιδιού
    -ανά φυλή, περιοχή και επίπεδο χαρακτήρα-
    μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω σελίδες

    {www.aionarmory.com}

    Elyos Quests
    • Poeta (req. level: 1-9) 

    Asmodian Quests

    Abyss Quests
    • [Asmodians] Reshanta (req. level: 25-50)

    'Ειδικά' Quests
    Υπάρχουν κάποιες δοκιμασίες που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τα παραπάνω (κοινά) quests. Παράδειγμα αυτών είναι και τα Work Orders φυσικά, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως "crafting quests". Εκτός από αυτά υπάρχουν δύο ακόμα είδη:
    • Infiltration (Spy) Quests: ο παίκτης μεταφέρεται (συνήθως μέσω rifts)σε περιοχή της αντίπαλης φυλής και έχει την ευκαιρία να κερδίσει PvP πόντους  και να 'φαρμάρει' υλικά που δεν θα μπορούσε να βρει στη δική του περιοχή. Τα quests αυτά είναι φρόνιμο να τα προσπαθείτε με group καθότι είναι σχεδόν αδύνατο να μην πέσετε πάνω σε παίκτες της αντίπαλης φατρίας οι οποίοι θα ειδοποιήσουν άμεσα τους συντρόφους τους. Χρειάζεται συνεπώς καλή οργάνωση και ισορροπημένη σύνθεση της ομάδας, καθώς ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας θα είναι πολύ μικρός. Τα personal kisks λειτουργούν εδώ, ενώ ο θάνατός σας έχει μηδενικές απώλειες σε ΧΡ και χρήματα (αφού απαιτείται μόλις 1 Kinah για Soul Heal). Χάνετε μόνο πόντους Αβύσσου (abyss points) και επιστρέφετε στο binding obelisk σας, ως συνήθως. Η όλη 'φιλοσοφία' των spy quests είναι παραπλήσια στην εκτέλεση με τα Raids.
    • Title Quests: είναι μεγάλα σε διάρκεια quests -με πολλά επί μέρους βήματα- τα οποία συνήθως εκπληρώνονται παράλληλα με κάποιο campaign quest αφού ουσιαστικά 'αφηγούνται' μία μικρή ιστορία. Ανταμοίβουν τον παίκτη με ιδιαίτερο τρόπο: την απόκτηση ενός Τίτλου ο οποίος προσδίδει στον παίκτη κάποια μόνιμα bonus, όπως αύξηση των HP/MP του, επιπλέον damage, ενίσχυση του accuracy, κλπ
    • Hint: Για να αποδώσετε στον χαρακτήρα σας κάποιο Τίτλο (μόνο ένας μπορεί να είναι ενεργός κάθε στιγμή) πατήστε το (P) και μεταβείτε στην καρτέλα Titles.